16 Eylül 2016 Cuma

Kaynatma Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi

Kuşkusuz kornişon salatalık turşusu her yemeğin yanında severek tercih edilir. En azından benim çocuklar için öyle diyebilirim:)  Tostun  içinde ince dilimlenmiş kornişon turşusu, kısırın içinde çıtır çıtır sesi duyulan tadı ile lezzet veren halini pek sever bizim minikler.. Halk arasında konserve salatalık turşusu olarak ta bilinir. Kaynatılarak yapıldığından aşırı tuzlu olmaz. Kaynatılarak yapılan Kornişon Salatalık Turşusu uzun süre bozulmadan saklanabilme özelliği sayesinde mutfak veya kilerde muhafaza edilebilir. Tabii tercihe göre daha kısa sürede de tüketilebilir. Yapım aşaması biraz zaman alsa da yapmaya değer. Ev usulu kornişon turşusu sevenlerin yapabileceği tam ölçülü tarif..

Ev Usulü Kornişon Salatalık Turşusu




Kaynatma Kornişon Salatalık Turşusu'nun Malzemeleri


ufak boy kornişon salatalık (miktar size kalmış)
üzüm sirkesi
taze dereotu
tane karabiber
kuru soğan
tuz
toz şeker
içme suyu

Kaynatma Kornişon Salatalık Turşusu'nun Yapılışı

Kornişon salatalıkların kenarlarını temizleyip güzelce yıkanır. Yıkanmış 1 litrelik kavanozların her birinin alt kısmına piyazlık doğranmış kuru soğan, bir tutam yıkanmış dereotu, 1çay kaşığı tane karabiber gelişi güzel serpiştirilir.

Kornişon Salatalık Turşusunun Malzemeleri


Kornişon salatalık turşularını kavanozun alt kısmından itibaren özenle olabildiğince boşluk kalmayacak şekilde dikey olarak dizilir. En üste sığdırabildiğimiz kadarını yatay olarak yerleştirelim. Burada amaç kavanozda fazla boş alan bırakmamak.

Kornişon Turşusunun Yapılışı

Her kavanozun içine 1 yemek kaşığı tepeleme tuz, 1 çay kaşığı tepeleme şeker ve 1,5 çay bardağı sirke  eklenir. (Çay bardağı standart küçük boy.)

Evde Salatalık Turşusunun Hazırlanışı


Sirkeli Kornişon Turşusu Yapımı

Malzemeleri ilave ederken hangi kavanoza hangi malzeme eklediğimize dikkat etmeliyiz. Aksi halde unutulan malzemelerin eksikliği nedeniyle tadı tam olmayabilir. Her kavanozun içi içme suyu ile tamamen doldurulur.

Salatalık Turşusunun Yapımı


Tüm kavanozların kapaklarını kapatıp kenarda bekletebiliriz. Kullanılan kapaklar yeni ise yapılan konserveler daha uzun ömürlü olur. Kavanozların sığabileceği geniş bir kaynatma kabının içine tabanı kaplayacak şekilde küçük bir mutfak havlusu serip kavanozlar ters olarak kapatılır. Tencereye kavanozları kaplayacak şekilde hafif sıcak su eklenir. (Kullanılan su çok sıcak ise kavanozlar çatlar.)

Kaynatılan Kornişon Salatalıklar

Tenceredeki su kaynamaya başladıktan sonra salatalıkların rengi değişene kadar orta ısılı ateşte 30-35 dakika kadar kaynatılır.  Süre sonunda kavanozlar elleri yakmamak için eldivenle dikkatlice sudan çıkartılır. Kaynatma aşamasında kapakların kenarlarında sular kaldığından kavanozları alırken dikkat gerektirir. Çıkartılan konserve salatalık kavanozları ters olacak şekilde kenarda bir bezin içine sarılıp soğuyana kadar bekletilir. Soğuduktan sonra muhafaza edilecek yere taşınıp saklanabilir. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder