10 Ocak 2017 Salı

Lezzetli Çay Demlemenin İncelikleri Nelerdir?

Kuşkusuz Türk toplumumun en vazgeçilmez sıcak içeceği çaydır. Sabah kahvaltısında ve gün içerisinde belli aralıklarla demlenir. Hatta akşamları da çerezin veya atıştırmalıkların yanında yerini alır. Çayı yakmadan doğru demleme ile gereği kadar tüketildiğinde sağlık açısından da yararlı sıcak içecek olarak hazırlamak mümkün. Keyifle yudumlanan çayın lezzeti kadar kullanılan su, çaydanlık, çayın saklanma koşulları ve demleme şekli de önemlidir. Lezzetli bir çay demlemenin püf noktalarını sıralamak gerekirse...

Siyah Çay



  • Ambalajı açılan ve sonradan kullanılmak üzere muhafaza edilen çayın hangi koşullarda nerede saklandığı da önemlidir. Bunun için güneş görmeyen koyu renkli kaplar tercih edilmelidir. Çay keskin kokuları hapsedip içine emdiğinden hava almayan kaplar ile rutubetsiz ortamlarda saklanmalıdır.
  • Kullanılan çaydanlık kireçsiz olmalı ki çayın tadını bozmasın. Tercihe göre cam, çelik, porselen olabilir.
  • Demleme suyu temiz içme suyu olmalıdır.
  • Temiz içme suyu çaydanlığın alt kısmında kaynatılıp, fokurdaması kesilene kadar kenarda bekletilir. Ardından demlikteki çay demlenir. Aksi halde çay yanar var olan tadı değişir. Demliğin içine bir adet küp şeker atarak çayın acılığı alınabilir. Çayı demledikten sonra çaydanlığın alt kısmına yine içme suyu ekleyip ocağı en kısık ateşte 15-20 dakika demlenir. Demleme aşamasında çay karıştırılmaz. Çay demlendiğinde üzerindeki yapraksı kısımlar kendiliğinden demliğin altına çöker. Çayın servisi sırasında küçük parçaların bardağa geçmesini engellemek amacıyla süzgeç kullanmakta yarar var. Demleme süresince ocağın altı kapatılmamalıdır. Demlenen çayın tadının acımaması için fazla bekletilmeden tüketilmelidir. Sunum aşamasında tercihe göre açık- demli, şekerli- şekersiz bardaklara hazırlanıp servis edilebilir. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder