12 Ağustos 2015 Çarşamba

Düdüklü Tencerede Süt Mısırı Nasıl Haşlanır?

Yaz aylarında pazarın vazgeçilmezlerinden olan başak mısırı kuşkusuz çocuk ve yetişkinler olmak üzere sevmeyen yoktur. Ben pazara gittiğimde mutlaka alırım. Hatta sayıca fazla alırım ki, temizleyip yıkadıktan sonra buzdolabı poşetinde buzlukta pişirilmek üzere saklarım. Sonrasında buzlu olarak pişirip kullanırım. Özellikle çocuklu ailelerde farklı zamanlarda çeşit olarak kurtarıcı oluyor. Benim çocuklarım kış ortasında başak mısır görünce pek severler hani:) Alırken de kabuklarını hafif açıp içlerine bakarım. Taneleri iri ve dolgun olmalı, buruşuk olanları tercih etmem. Parmağınızla dokunduğunuzda dağılıyorsa tazedir, süt mısırıdır. Süt mısırı haricinde taneleri orta sertlikte olanlar var ki pişme süreleri uzar, pişince de sert olurlar. Mısır ne kadar taze olursa olsun normal tencerede haşlanırsa pişirme süresi uzar. Süreden tasarruf etmek için düdüklü kullandım.

Süt Mısırı




Taze Başak Mısır

Düdüklü Tencerede Süt Mısırı Haşlama'nın Malzemeleri


3-4 adet başak mısısr
4-5 mısır yaprağı
üzerini geçecek kadar su

Düdüklü Tencerede Süt Mısırı Haşlama'nın Yapılışı


Mısırları kabuklarından ayırıp temizledikten sonra yıkayıp düdüklü tencerenin altına yerleştiriyorum.
Tencereye sığmayanları ortadan kırıyorum. Soyduğum kabuklardan 4-5 tanesini güzelce yıkayıp aromasını bırakması için üzerlerine gelişi güzel bırakıp suyunu ekliyorum. 

Suda Haşlanan Mısır

Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp, pimini de kapattıktan sonra 25 dakika mısırları pişiriyorum. Hazırlama aşamasında tuz ilave etmedim hafif de olsa mısırlar sertleşebilir.

Düdüklüde Haşlanan Mısırlar

Süre sonunda düdüklü tencerenin buharını çıkarttıktan sonra pimini açmayı unutmayalım. Düdüklü tencere kazalarını önlemiş oluruz. Bizim evde pişmiş mısır kokusunu duyan çocuklar soğumasını bekleyemezler. Bende yiyecekleri kadarını derince bir kaba alıp soğuk su ile soğutuyorum. Tuzlayıp afiyetle bayıla bayıla yiyorlar. Afiyet olsun...

Not: Haşlanmış olarak tüketilemeyen mısırları koçan kısmından temizleyip o gün salatada, çorbalarda  veya pizzalarda kullanabiliriz. Veya daha sonra kullanmak üzere uygun bir kapla buzlukta saklayabiliriz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder