11 Eylül 2015 Cuma

Evde Kolay Salatalık Turşusu Tarifi

Pazar tezgahlarında turşuluk malzemelerin çıkmaya başladığı bu günlerde kornişon salatalık alıp turşusunu kurdum. Kış turşusunu kurmadan önce ara dönemde kurduğumuz, yemeklerin yanında, tostun içinde ve hatta kısır yapımında bile kullandığım Salatalık Turşusunu ailece pek severiz. Kullandığım kavanoz 5 litrelik bir cam kavanoz. Turşu tuz içinde olduğundan tuzlu ve sirke sayesinde çıtır olur. Kullandığım suyu kaynatıp kaya tuzu ilave ettikten sonra soğutup salatalıkların üzerine döktüm. Büyüklerimin dediğine göre turşu bu sayede aklanıp kaymak bağlamazmış. Bunu dikkate alıp yaptığım her seferinde dedikleri gibi oldu. Yapımının oldukça basit, ölçüleri birebir tutan tarifimi denemek isteyenler için yazıyorum.

Kornişon Salatalık Turşusu



Salatalık Turşusu'nun Malzemeleri

2,5 - 3 kilo kornişon salatalık
1 litre üzüm sirkesi
3 litre su
15 yemek kaşığı kaya tuzu
kavanoz


Salatalık Turşusunun Malzemeleri


Salatalık Turşusu'nun Yapılışı

Suyu derince bir kapta kaynatıp içine kaya tuzunu ekliyorum. Arada karıştırarak suyu hem soğutuyor hem de tuzunun erimesini sağlıyorum. Bu arada salatalıkları temizleyip yıkıyorum. Uç kısımlarını hafif kesiyorum. Kullanacağım kavanozun en altına üzüm sirkesini döküp, üzerine salatalıkları boşluk kalmayacak şekilde diziyorum.

Salatalık Turşusu Hazırlanışı

Çocuklarımın isteği üzerine kabukları soyulup kesilmiş havuç ve tatlı biber ekledim. Üzerine soğutulmuş tuzlu suyu ekledim. Suyun fazla ya da tam gelmesi salatalıkların arasında kalan boşluğa göre değişir. Kavanozun kapağını kapatıp son kez çalkaladıktan sonra serin ve güneş görmeyen bir yere kaldırdım. Yaklaşık on gün sonra turşu olmaya başlar. Biz ucundan alıp yemeye başladık. Malum evde salatalık turşusu çok sevilince duramadık. Ev halkının onayını alan turşu afiyetle tüketilmeye hazır. Evde basit malzemelerle neyi ne ölçüde kullandığımızı bilerek tuşu kurmak çok kolay. Tarifi deneyenlerin de beğeneceğini düşünüyorum. Afiyet olsun...

Not: Kavanozdaki salatalıklar azaldığında küçük bir kavanoza alıp buz dolabında kullanmak üzere bekletiyorum. Kalan turşu suyunu atmayıp içine istediğim turşu malzemelerini ilave edip aynı koşullarda turşu yapıyorum.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder