22 Ekim 2015 Perşembe

Kışlık Menemen Sos Tarifi

Yaz aylarında domates ve biberin bol olduğu günlerde semt pazarlarında en taze ve doğal olanlarını bulup yaptığımız menemenlerin tadı bir başka olur. Hele ki hafta sonu kahvaltısında sıcacık ekmeğin yanında sevdiklerimizle bambaşkadır. Kış ortasında da aynı tadı ve yeme keyfini yaşamak için Kışlık Menemen Sosunu hazırlayıp cam kavanozlarda konserve olarak saklıyorum. Kullanacağım zaman kavanozları açıp tavada hafif ısıttıktan sonra yumurtasını kırıyorum.

Domatesli Biberli Menemen Sosu




Kışlık Menemen Sosu'nun Malzemeleri

2 kilo domates
yarım kilo tatlı biber (tercihe göre acı)
3 adet orta boy kuru soğan
2 tatlı kaşığı kaya tuzu
yarım çay bardağı sıvı yağ
isteğe göre maydanoz

Kışlık Menemen Sosu'nun Yapılışı

Soğanları yemeklik doğrayıp sıvı yağ ile derin bir tencerede kavuruyorum. İnce doğradığım biberleri de ekleyip hafif yumuşayana kadar hafifi ateşte kavuruyorum.

Kavrulmuş Biber ve Soğan

Kabuğunu soyduğum domatesleri küp doğrayıp biberli soğanlı karışıma ekliyorum. Domateslerin daha çabuk pişmesi için tencerenin kapağını kapatıp arada karıştırarak işleme devam ediyorum.

Biberli Domates Sosu


Kaya tuzunu ekleyip eriyene kadar bir kaç dakika daha pişiriyorum. En son aşamada isteğe göre ince kıyılmış maydanoz eklenebilir. Maydanozun tadını sevdiğimden kullanıyorum.

Maydanozlu Kışlık Domates Sosu

Kullanabileceğim miktarlardaki uygun boyutlarda kavanozlara kepçe yardımıyla sıcak olarak paylaştırıyorum. Sos kaynak olduğundan kavanozu çatlatabilir. Bu nedenle kavanozu sosun buharıyla hafif ısıtmak gerekir. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatıp,ters çevirerek kontrol ediyorum. Hava çıkışı varsa kapak yeniden kapatılmalı. Kavanozların kapakları ters çevrilmiş halde soğuyana kadar tutuyorum. Oda sıcaklığına gelen kavanozları serin güneş görmeyen rutubetsiz ortamda saklıyorum.

Ev Yapımı Kışlık Menemen Sosu

Ev yapımı Kışlık Menemen Sosu kışlık kullanırken çok pratik oluyor. Konserve olduğu için sağlıklı ve lezzetli. Deneyenlerin beğenerek uygulayacağını düşünüyorum. Kolay gelsin...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder