30 Ekim 2015 Cuma

Pratik Aşure Tarifi

Eski zamanların tatlısı olan Aşurenin tam zamanı. Mis gibi tarçın-karanfil kokusu, bol kuru yemişleri ve bakliyatları tam da bir enerji deposu. Bir kasede bol bereketiyle tadına doyum olmayan aşureyi ilk kez kendim yaptım. Aile büyüklerinin aşure tarifi ile ilgili püf noktalarını öğrenip uyguladım. Yaptığım aşureyi yiyenler onayı verdi. Tam ölçüleri tutan Pratik Aşure tarifini denemek isteyenler için yazıyorum.

Narlı Pratik Aşure




Pratik Aşure'nin Malzemeleri


2,5 su bardağı aşurelik buğday
1,5 su bardağı nohut
1,5 su bardağı kuru fasulye
100 gram kuru kayısı
100 gram kuru incir
100 gram fındık içi
80 gram kuş üzümü
4 su bardağı toz şeker
10 su bardağı sıcak su
bir tutam tuz

Üzeri İçin


25 gram ceviz içi
1 adet nar
tarçın karanfil
tercihe göre hindistan cevizi
tercihe göre portakal kabuğu

Pratik Aşure'nin  Yapılışı


Nohut ve kuru fasulyeleri geceden sıcak suyla ıslatıp bir taşım kaynatıyorum, Ocağın altını kapatıp sabaha kadar bekletiyorum. Buğdayları iki kez sıcak su ile kaynatıp sarı suyunu döküyorum. En son sıcak su ile ıslatıp sabaha kadar bekletiyorum. Bu sayede hazırlanan aşure kara olmaz. 
Sabah suyunu süzüp sıcak su ile yıkadığım nohut ve fasulyeleri aynı düdüklü tencerede yumuşayana kadar haşlıyorum. (35- 40 dakika arasında pişmiş oldu.) Buğdayın suyunu süzdükten sonra 10 bardak sıcak su ile birlikte büyük bir tencerede  pişmeye bırakıyorum.

Haşlanan Nohut ve Kuru Fasulyeler




Arada karıştırarak kısık ateşte buğdayı pişiriyorum. Nohut ve kuru fasulye pişene kadar buğday da pişti.
Küp küp doğradığım kuru yemişleri ayrı ayrı kaplarda sıcak su ile hafif kabarana kadar kaynatıp süzdüm.

Haşlanmış Kuru Yemişler


Buğday tenceresinin içine haşladığım suyunu süzdüğüm nohut ve kuru fasulyeleri ekliyorum. Ardından hafif haşladığım kuru yemişleri, bütün fıstık ve fındıkları ilave ettim. Yavaşça karıştırarak kısık ateşte şekerini ilave ederek bir taşım kaynattım. Aşure pişirme sırasında karıştırılmazsa dibi tutar, yanık kokusu olur.

Kolay Aşurenin Hazırlanışı

Aşurenin içine nişasta eklemedim. Buğday güzel piştiğinden içindeki nişastasını bıraktı. Kıvamı yerinde oldu.
Sıcak olarak kepçe yardımıyla porsiyonluk kaselere döktüm nar, ceviz içi, karanfil, tarçın, hindistan cevizi ile süsledim. Tek kullanımlık sütlaç kaselerine hazırlayıp komşularıma da ikram ettim. Tercih edenler için alternatif olabilir.

İkramlık Pratik Aşureler

Her yaşın kolaylıkla yapabileceği bir Aşure tarifi oldu. Denemek ve yapmak isteyenlerin gönül rahatlığı ile uygulayabilirler. Afiyet olsun...

Not: Kalan aşureyi ertesi gün yemek için cam kapta üzerini süslemeden buzdolabında saklayabiliriz. Eğer aşurenin ılık olanı makbul diyenlerdenseniz, hafif ocakta ılıtıp servis kasesine aldıktan sonra üzerini süsleyebilirsiniz. Isıtma aşamasında koyulaşan aşureyi porsiyona göre 1-2 yemek kaşığı sıcak su ile açabiliriz. Malum pişmiş aşa soğuk su katılmaz.

Cevizli Tarçınlı Aşure
















Hiç yorum yok :

Yorum Gönder