27 Kasım 2015 Cuma

Pratik Karışık Turşu Tarifi

Özellikle havaların soğumasıyla pazar tezgahlarında turşuluk malzemeler yerini alır. Turşuluk malzemeleri hazır görünce turşu zamanının geldiğini hatırlar mazlemeleri alıp turşu yapımı için kolları sıvarız. Kuşkusuz her yemeğin yanında sevilerek tüketilen turşular sonbaharın gelmesiyle sofralardan eksik olmaz. Marketlerde turşu kurmak için hazır sıvılar satılmakta. Evde yapılan her yemek gibi turşuyu evde kurup tüketmek tercihimiz. Üzüm sirkesi ve kaya tuzu kullanarak yaptığım turşuları aile olarak daha çok seviyoruz. Turşu sirke ve tuz sayesinde çıtır olur, mikrop üremez ve uzun süre dayanır. Eskiden büyüklerimiz aileler kalabalık olduğundan turşuları büyük bidonlarda kurarlarmış. Haliyle tuzunu ölçerken ölçüyü tutturabilmek önemliymiş. Bunun için yıkanmış çiğ yumurtayı kullanırlarmış. Günümüzde cam kavanozlarda turşu kurduğumuzdan ölçü daha kolay tutuyor. Ölçüleri tam tutan Pratik Karışık Turşu tarifini benim gibi denemek isteyenler tarife bakabilirler.

Kışlık Karışık Turşu




Partaik Karışık Turşu'nun Malzemeleri


1 kilo turşuluk salatalık
1 kilo acur
yarım kilo yeşil domates
yarım kilo havuç
yarım kilo biber
1 litre üzüm sirkesi
15 yemek kaşığı kaya tuzu
3 litre kaynatılıp soğutulmuş su
5 litrelik cam kavanoz
tercihe göre 1 diş sarımsak, bir avuç nohut

Pratik Karışık Turşu'nun Yapılışı


Önce suyu kaynatıp tuzunu ekleyip arada karıştırarak soğuması için bekletiyorum. ( Kaynatılıp soğutulan su sayesinde turşu beyazlayıp kabuk tutmuyor.)Turşuluk malzemeleri sirkeli su ile yıkıyorum. Malzemelerin kavanoza düzgün yerleşmesi için yeşil domates, biber, havuç ve acurları kesiyorum. Kavanozun en dibine sirkeyi boşaltıp turşuluk malzemeleri boşluk kalmayacak şekilde diziyorum. Biberler hafif olduğundan altta kalmalı. 

Karışık Kışlık Turşu Yapımı


Kaynatıp soğutulmuş tuzlu suyu döküyorum. Turşuluk malzemeler arasında kalan boşluğa göre su artabilir. 

Karışık Turşu Yapımı

Kavanozun en üst kısmına yıkanmış kereviz yaprakları koyup kavanozun kapağını kapatıyorum. Kavanozu çalkalayıp serin ve nemli olmayan ortamda güneş görmeden saklıyorum. Belli aralıklarla kavanozunu sallayarak turşuyu karıştırıyorum.

Ev Yapımı Kışlık Turşu

Turşu on gün sonra olmaya başlıyor. Umarım beğenirsiniz. Afiyet olsun....

Not: Turşunun içindeki malzemeler azaldıkça kalanları daha ufak bir cam kavanozla buzdolabında saklayıp, aynı turşu suyunu ziyan etmeden içine yeni malzemeler atarak yine turşu kurabiliriz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder