23 Ağustos 2016 Salı

Patlıcanlı Tava Böreği Tarifi

Yaz mevsiminin vazgeçilmez sebzelerinden olan patlıcanı börek içinde kullandım. İçini ayrı hazırlayıp küçük boy tava veya sahanda pişirebiliriz. Fazla miktarda yapmayı tercih edenler fırında daha bol malzeme ile pişirebilirler. Yaz aylarında farklı çeşit hamur işi olarak Patlıcanlı Böreği yapılabilir. Tavada olmasına rağmen hafif bir o kadar da lezzetli..

Patlıcanlı Börek




Patlıcanlı Tava Böreği'nin Malzemeleri 


1 adet yufka
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy kemer patlıcan
3 adet yeşil sivri biber
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz

Patlıcanlı Tava Böreği'nin  Yapılışı


Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda beklettim. Soğanı yemeklik doğrayıp 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve 1 çay kaşığı tuz ile hafif kavurdum. Suyunu süzüp sıktığım patlıcanları ve ince doğradığım biberleri soğanların üzerine ekledim.

Küçük Kesilmiş Patlıcan ve Biberler

Hafif karıştırıp tencerenin kapağını kapattım. Kısık ateşte az yağ ile patlıcan ve biberler yumuşayana kadar arada karıştırarak pişirdim.

Sıvıyağda Kavrulan Patlıcan ve Biberler

Kavrulan sebzelerin soğuması için harcı kenarda beklettim. Böreği hazırlayacağım tavanın alt kısmını 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile yağladım. Tavanın alt kısmını kaplayacak şekilde bir parça yufka bölüp yerleştirdim. Pişme sırasında parçalanmaması için küçük yufka parçaları ile alt tabanı kapladım. (2 kat yufka olmuş oldu.) Patlıcanlı harcın 1/3 ünü yufkanın üzerine dağıttım. Bu arada yufkaya başka herhangi bir sos dökmedim. Biberler hafif acı olduğundan patlıcanın suyu ile bilikte lezzet veriyor. Yufka taze olduğundan yeterli oldu. ( Kullandığım tavanın ölçüsü 22 cm.)

Patlıcanlı Tava Böreğinin Yapılışı

Üzerini küçük yufka parçaları ile kaplayıp iç harç bitene kadar işleme devam ettim. 

Patlıcanlı Tava Böreğinin Hazırlanışı

Yufkayı tavanın kenarlarından iç kısmına doğru örterek kapattım.

Tavada Patlıcanlı Börek Yapımı

Tavanın kapağını kapatıp orta ısılı ateşte böreği pişirmeye aldım. Spatula ile arada kontrol ederek alt kısmını pişirdim. Kapak yardımıyla böreği ters çevirip tavaya yerleştirdim.

Tavada Pişen Patlıcanlı Biberli Börek

Patlıcanlı Biberli Tava Böreği


Böreğin diğer tarafını da pişirip servis tabağına aldım. (Ek olarak tavaya yağ dökmedim içindeki yağ yeterli geldi.) Dilimleyip sıcak olarak afiyetle yedik. Yapanların da ağız tadıyla yemleri dileğiyle afiyet olsun..


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder