2 Haziran 2015 Salı

Arnavut Ciğeri Nasıl Yapılır?

İçerdiği bol demir,fosfor ve çeşitli vitaminler bakımından oldukça faydalı olan ciğer enerji düzeyini de arttırır. Halk arasında kansızlığa iyi gelen özelliği ile bilinir. Özellikle sporcuların ve çocukların tüketmesinde yararlıdır. Ciğer kimyasal bileşenleri ve ilaçları etkisiz hale getirir. Bu nedenle ilaç kullananların da tercih etmesi gereken faydalı bir gıdadır. Türk toplumunda ciğer genelde Arnavut Ciğeri olarak tüketilir. Evde kolayca lezzetli Arnavut Ciğeri yapmak mümkün.Bunun için bütün olarak satın aldığım dana ciğeri soğuk ve tuzlu suda biraz beklettim. Bu sayede sinirlerini ve zarını kolay temizledim. Ardından küçük küp olarak kesip fazla sularını süzgeç yardımıyla süzdüm.

Sebzeli Arnavut Ciğeri




Arnavut Ciğerinin Malzemeleri

Arnavut Ciğeri'nin Malzemeleri


500 gram dana ciğeri
yarım su bardağı un
5 adet orta boy patates
5-6 adet biber
domates

Kızartmak İçin

sıvı yağ

Arnavut Ciğeri'nin Yapılışı


Küçük küp olarak kestiğim patatesleri bol yağda kızartıyorum. Ayrı bir kızartma tavasına bol yağ döküp kızması için altını açıyorum. Fazla suyunu süzdüğüm ciğer parçalarını üzerine un serpiyorum. Süzgeç yardımıyla fazla unlarının dökülmesini sağlıyorum.

Arnavut Ciğeri Hazırlama

Unlanmış ciğerleri azar azar kızgın yağın içine atıp kızartıyorum. Tel süzgeç yardımıyla alıp havlu kağıt üzerine bırakıyorum. Tüm ciğerleri kızartana kadar bu işleme devam ediyorum. 
Kızaran patatesleri de aynı şekilde havlu kağıdın üzerine alıyorum. Patatesleri kızarttığım yağda yıkayıp kuruladığım biberleri de kızartıyorum. Patates ve ciğerlerin yanına alıp, hafif soğuduktan sonra kabuklarını soyuyorum.

Ev Yapımı Arnavut Ciğeri

Servis aşamasında ciğer ve patatesler sıcak olmalı. Yanında piyazlık doğranmış soğan tuzla ovulup yıkandıktan sonra pul biber eklenerek servis edilebilir. Dilimlenmiş domates, pilav gibi alternatifler çoğaltılabilir. Çocuklarım da yumuşak et olarak yediler, onların yemeleri beni pek mutlu etti: ) Söylemeden edemedim. Deneyenlerin beğeneceğini umuyorum. Afiyet olsun...

  • Ciğerin yumuşak olarak pişmesi için sinirlerinin ve zarının iyi temizlenmiş olması gerekir. Bunu yanı sıra kızgın yağda kısa sürede kızartılmalı. Aksi taktirde ciğer katılaşır.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder