17 Aralık 2015 Perşembe

Portakallı Tencere Keki Yapımı

Çocuklu ailelerin evlerinde kekler, kurabiyeler ara öğün atıştırmalıklar eksik olmaz. Çocuklarıma göre fırında pişen kekler tencerede pişen keke göre hafif sert oluyormuş. Bu nedenle onların tercihi tencerede pişen yumuşacık keklerden yana. Tencerede kek pişer mi, kabarır mı, yangın çıkmasın?  gibi sorular kafanıza takılırsa hiçbirisi gerçekleşmiyor. Sık aralıklarla tencerede kek pişirme yöntemini kullandığım için rahatlıkla söyleyebilirim. Yumuşak, lezzetli Portakallı Keki tencerede pişirdim. İşte tarifi..

Tencerede Portakallı Kek




Portakallı Kekin Malzemeleri

Portakallı Tencere Keki'nin Malzemeleri


3 yumurta
2 çay bardağı toz şeker
3,5 çay bardağı un
1 yemek kaşığı tepeleme kakao
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 portakalın suyu (1 çay bardağı çıktı)
1 portakalın kabuğu
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu


Portakallı Tencere Keki'nin Yapılışı


Derin bir karıştırma kabında yumurta ve toz şekeri beyaz olana dek mikserle çırptım. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ayrı bir yerde güzelce karıştırıp yumurtalı karışıma ekledim. Kakao, portakal suyu, sıvı yağ ilave edip sıçramaması için kaşıkla karıştırdıktan sonra pütürsüz olana kadar mikserle çırptım. Ceviz içi ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip son kez karıştırdım. Kek kalıbını tereyağ ile yağlayıp içine kek karışımını döktüm. Kek kalıbını sığdırabileceğim büyüklükteki tencerenin içine 2 su bardağı su ekledim. Kek kalıbını tencereye yerleştirdim. (Kalıbın tencerenin içine tam olarak yerleşmesi gerekmiyor. Kkek suyun buharıyla pişer. Önemli olan tencerenin kapağını kapattıktan sonra kekin kabaracak mesafesinin olması.)

Portakallı Tencere Kekinin Hazırlanışı

Tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını orta ateşte olacak şekilde açtım. Tencereden buhar çıkmaya başladığında buhar çıkışını engellemek amacıyla üzerini temiz bir havlu ile örttüm. Ocağı en kısık şekilde ayarlayıp 35 dakika boyunca tencerenin kapağını açmadan pişirdim. Süre sonunda kapağı açıp kürdanla kontrol edebilirsiniz. Ben piştiğinden emin olduğum için bakmadım.

Tencerede Pişen Portakallı Kek

Kalıbı kenara alıp hafif ılındıktan sonra ters çevirdim, beklemeye dayanamayanlar ters çevirerek kalıptan çıkartabilirler. 

Portakallı Kek

Mis gibi portakal kokusuyla kekimiz hazır. Tercihe göre üzerine pudra şekeri serperek servis edilebilir. Detaylı anlattığım için açıklaması uzun sürdü. Aksine yapılışı çok pratik. Özellikle pişirme sırasında fırının ısınmasını beklemeye gerek yok. Mutfağı toparlarken kek pişiyor. Deneyenlerin beğeneceğini umuyorum. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder