13 Ocak 2015 Salı

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı yaprak sarmasını sevmeyen yoktur tahminimce:) Kullanılan asma yaprağı ne kadar güzelse sarma da o kadar güzel olur. Sarmanın iç malzemesini yörelere göre farklı malzemelerle hazırlamak mümkün. Zeytinyağlı sarmanın iç harcında  kadar pirinç, kuş üzümü, yenibahar gibi   ana malzemeler kullanılsa da ben kendimce farklı yapıyorum. Daha sağlıklı olması nedeniyle kara bulgur (yoksa normal bulgur) ve pirinçle hazırlıyorum. Çocuklar kuş üzümünü sevmediğinden eklemedim, tercih sizin. Zeytinyağlı Yaprak Sarmasının yapımına geçmek istiyorum.


Bulgurlu Zeytinyağlı Yaprak Sarması


Zeytinyağlı Yaprak Sarma Malzemeleri



Zeytinyağlı Yaprak Sarması'nın Malzemeleri

1 su bardağı kara bulgur
yarım su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
yarım çay bardağı zeytinyağı
nane
tuz
asma yaprağı

Zeytinyağlı Yaprak Sarması'nın Yapılışı

Kara bulgur ve pirinci zeytin yağında hafifçe kavuruyorum. Salçayı ekleyip bir tur daha kavurduktan sonra 1,5 su bardağı sıcak suyu ve tuzunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyorum. Piştikten sonra naneyi ekleyip karıştırıyorum ve demlenmesi için 30 dk bekliyorum.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Malzemeleri

Demlenen harç ile yaprak sarmalarını sarıyorum.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Yaprak sarmalar pişmeye hazır.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Pişirme

Tencerenin altına halka kesilmiş kuru soğanları diziyorum.(Bu sayede sarmalar altta kalıp olası bir yanma durumundan kurtulmuş ve çok lapa olmamış oluyor.)

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Pişirme

Sarmaları tencereye dizdikten sonra ayrı bir yerde 1,5 sıcak suya 1 çay kaşığı tuz ve zeytinyağı ilave edip 2 damla limonun suyunu sıkıp tencereye döküyorum.(Limon suyu sarmaların parlak olmasını sağlar, tabi lezzetli olmalarını da.)

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Pişirme

Tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyorum. Piştikten sonra ılık olarak yiyebiliriz.

Ev Yapımı Zeytinyağlı Yaprak Sarması


Zeytinyağlı kara bulgurlu yaprak sarmaları sunuma hazır. Umarım beğenirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder