26 Mayıs 2015 Salı

Evde Tavuk Suyu Nasıl Hazırlanır?

Tencere yemeklerinde, pilavlarda ve çorbalarda lezzet vermesi bakımından sıkça kullandığımız hazır bulyonlara alternatif olarak Ev Yapımı Tavuk Suyu tercih edilebilir. Ben bolca hazırlayıp,soğuttuktan sonra buz torbalarına doldurup dondurucuda saklıyorum. Kullanacağım zaman aynı hazır bulyonlar gibi istediğim kadar buzlu olarak tüketiyorum. Yapımında parçaladığım organik tavuğun kemikli kısımlarını ve parçalarından  kullandım. Çok fazla miktarda hazırlamak isteyenler bütün tavuk ta tercih edebilirler. Dilerseniz yapımından bahsetmek istiyorum.

Ev Yapımı Tavuk Suyu




Ev Yapımı Tavuk Suyunun Malzemeleri

Ev Yapımı Tavuk Suyu'nun Malzemeleri


2 adet incik
1 adet kemikli göğüs kısmı
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 adet defne yaprağı
tane karabiber (1 çay kaşığı)
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
maydanoz
mevsimine göre kereviz sapları
yeterince su

Ev Yapımı Tavuk Suyu'nun Yapılışı


Yıkayıp süzdüğüm tavuk parçalarını temizlenmiş havuç ile birlikte derin bir tencereye alıyorum. Aroma torbası olarak büyük boy süzgeçi kullandım. İçine tane karabiber, defne yaprağı, soğan ve sarımsağı ekleyip kapağını kapatıyorum. Malzemelerin üzerini geçecek kadar soğuk su ve tuz ilave edip, tencereyi ocağa alıp altını açıyorum. pişirme sırasında köpükler oluşursa kaşık yardımıyla ayrı bir kaseye alabiliriz.

Evde Tavuk Suyu Hazırlanışı

En kalın tavuk parçasının yumuşacık olana dek pişiriyorum. Tavuk parçalarını ve diğer malzemeleri tencereden alıp tavuk suyunu bir cam kaba süzüp soğuması için bekliyorum. İyice soğuduktan sonra buz torbalarına doldurup ağzını sıkıca bağlıyorum. Buzlukta veya dondurucuda saklayıp, kullanacağım zamanda ihtiyacım kadar buzlu olarak kullanıyorum. Buz torbaları yerine kapaklı buz kalıpları da kullanılabilir.

Buz Torbalarında Tavuk Suyu

Böylece yapımı çok pratik olan ev yapımı tavuk suyu her zaman elimizin altında olmuş oluyor. İçinde katkı olmadan, kendi malzemelerinizle doğal bir ev bulyonu hazırlamış olursunuz. Kullanma aşamasında iyi ki hazırlamışım dediğinizi duyar gibiyim. Afiyetle tüm yemeklerinizde tüketmeniz dileği ile..


  • Tavuk organik olduğundan kendi yağını almak için etleri derili olarak kullandım. Yağlı tavuk suyu istemeyenler derisini tercih etmeyebilirler.
  • Haşlanmış tavuk parçalarını de atmıyoruz. Çorbalarda, sandviçlerde veya pilavlarda kullanabiliriz.





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder