21 Mayıs 2015 Perşembe

Kıymalı Biber Dolması Tarifi

Hafta sonu pazara gittiğim zamanları çok seviyorum. Aldığım sebzelerle buzdolabını doldurmuş olmanın verdiği hazla yemek yapmak birleşince benden mutlusu yok:) Yaz ayalrındaki gibi olmasa da aldığım dolmalık biberleri kıymalı yaptım. Dolmayı çok seven, özellikle kıymayla arası olmayan oğlum bayıldı. İyi ki de yapmışım. Kullandığım malzemeleri tam olarak yazarak yapımından bahsetmek istedim.

Kıymalı Biber Dolması




Kıymalı Biber Dolması Malzemeleri

Kıymalı Biber Dolması'nın Malzemeleri


yarım kilo dolmalık biber
250 gram kıyma
1 fincan pirinç
1 fincan bulgur
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 adet orta boy domates
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı kaya tuzu
nane
tercihe göre dereotu
maydanoz

Kıymalı Biber Dolması'nın Yapılışı


Soğanı rendeleyip tencereye alıyorum. Ocağın altını açıp sıvı yağ ekliyorum. Tavadan sesler gelmeye başlayınca kıymayı ekliyorum, dağılması için kaşıkla ezdiriyorum. Rendelediğim sarımsağı ilave edip salçasını da ekliyorum. Hafifi kavurduktan sonra yıkanmış pirinç ve bulgurları ekleyip karıştırıyorum. 1 çay bardağı sıcak su ve tuzunu ekleyip tencerenin kapağını kapatıp, suyunu çekene kadara iç harcı pişiriyorum. Nane, dereotu, maydanozu ekleyip hafifi dinlendiriyorum. 
Bu arada dolmalık biberleri saplarını içine bastırarak çıkartıyorum. İçlerindeki çekirdekleri temizleyip hafif tuzluyorum.  Dinlendirdiğim iç harçtan tatlı kaşığı yardımıyla alıp biberleri dolduruyorum. Dolmaları bulgur ve pirinç şişeceği için,1 parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyorum. Pişireceğim tencereye biberleri diziyorum. Domatesten uygun dilimler kesip üstlerini kapatıyorum. Ayrı bir tavada pişirmek için sos hazırlıyorum. 1 tatlı kaşığı unu 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile hafifi kavuruyorum. Üzerine 1 yemek kaşığı salça ekelyip 2-3 çay bardağı sıcak su ile açıyorum. Dizdiğim dolmaların aralarından tencerenin dibine döküyorum.  

Domatesli Kıymalı Biber Dolması

Tencerenin kapağını kapatıp kaynayana kadar orta ateşte sonra kısık ateşte pişiriyorum.

Bulgurlu Kıymalı Biber Dolması

Biberlerin cinsine, kap kalınlığına göre pişirme süresi değişebilir. Kontrollü pişirmeyi öneririm. Arada çatalla biberlerin kabuklarına yumuşayıp yumuşamadığı bakılabilir. Sıcak olarak yanında yoğurt veya cacıkla servis edilebilir. Afiyet olsun...





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder