25 Mart 2015 Çarşamba

Dondurmalı İrmik Helvası Yapımı

Kış biterken yaz sıcağındaki dondurmayı özleyen bizler, Dondurmalı İrmik Helvası ile bir nebze çocukları ve kendimizi kandırdık. Yazın olduğu gibi buzlu olmasa da tadını almak bile yetti. Çok pratik ve az malzemeyle kısa sürede yapılan lezzet olarak ta çok hafif bir tatlı. Denemek isteyenler için yazıyorum.

Dondurmalı İrmik Helvası




İrmik Helvası Malzemeleri


İrmik Helvası'nın Malzemeleri

1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Sade dondurma

İrmik Helvası'nın Yapılışı

Tere yağı eritip sıvı yağ ile karıştırıyorum. İrmiği ekleyip sürekli karıştırarak kavuruyorum. İrmik ne kadar çok kavrulursa helva o kadar lezzetli olur. Rengi dönene kadar yeterli. Eşit kavrulması için sürekli karıştırmak gerek. Bu kısım biraz zahmetli:)

Kavrulan İrmik

Ayrı bir tencerede su, sutü ve toz şekeri şeker eriyene kadar ısıtıyorum. Kaynamasına gerek yok, ılınması yeterli. Kavrulan irmiklerin üzerine sütlü karışımı döküyorum. (Ellerinizi yakmamaya dikkat edin, buharı çıkar.)

İrmik Helvası Yapılışı

Suyunu çekene kadar kısık ateşte karıştırarak pişiriyorum. Suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatıp, tencerenin kapağı kapalı olarak 15 dakika demlenmeye bırakıyorum.

İrmik Helvası

Helvanın düzgün çıkması için kullanacağım kaseyi suyla ıslatıp, kaşık yardımıyla irmik helvasını ortası boş kalacak şekilde kaseye yayıyorum. İçine sade dondurma ekleyip, üzerini irmik helvası ile kapatıp düzeltiyorum.

Ev Yapımı Dondurmalı İrmik Helvası

Servis tabağının üzerine ters çevirip isteğe göre tarçın serpip sunabiliriz. Sizler dekoratif kaseler de kullana bilirsiniz.

Pratik Dondurmalı İrmik Helvası

Tamamen katı yağ ile yapmadığım için çok hafif bir tatlı oldu. Tarifi deneyenlerin hak vereceğini düşünüyorum. Bu ölçülere göre 5 porsiyon çıktı. Kullanacağınız kaseye göre porsiyonlar değişebilir. Miktar olarak daha fazla helva yapmak isteyenler kullanılan malzemeleri arttırabilir. Afiyet olsun.






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder