13 Nisan 2015 Pazartesi

Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Son yıllarda televizyon programlarını da etkisiyle hazır market yoğurtlarının zararlı etkileri daha fazla vurgulanmaya başlandı. Evde yapılan yoğurdun faydaları saymakla bitmez. Günümüzde pek çok doktor evde yapılan yoğurdu bağırsak hareketlerini düzenlediğinden tavsiye etmekte. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayan ve kemiklerimizi güçlendiren şifalı bir gıdadır. Evde mayalanan yoğurt marketten alınan yoğurtlara göre daha kısa sürede bozulur,ekşir. Sebebi ise daha doğal ve katkısız olmasıdır. Bende bu yüzden Evde Mayalanmış Yoğurdu tercih ediyorum. Bir litrelik günlük sütlerden taze ve sık olarak mayalıyorum. Çocuklarımın bebeklik döneminden itibaren kendim sütten mayalayıp yedirdiğim yoğurt yapımını paylaşmak istedim.

Evde Mayalanan Yoğurt




Evde Yoğurt Mayalama Malzemeleri


Yoğurt Mayalama'nın Malzemeleri

1 litre günlük süt
1 yemek kaşığı yoğurt

Ev Yoğurdu'nun Yapılışı

Marketten satın aldığım günlük sütü tencerede kabarmaya başlayana kadar ısıtıyorum. (Güvendiğiniz bir sütçüden  aldığınız sütü de tercih edebilirsiniz.) Ilınması için bekliyorum. Sütün ılıklığını anlamak için serçe parmağımızla kontrol edebiliriz. Süt, serçe parmağı sıcağa dayanabilecek sıcaklıkta olmalı. Süt çok sıcak olursa mayalanan yoğurt ekşi olur, soğuk olursa yoğurt mayalanmaz uzar.

Isınan Günlük Süt

 Üzerinde oluşan kaymağını alıp sütü mayalayacağım kaba döküyorum. Süt büyük boy kavanoza tam denk geliyor. İçine bir yemek kaşığı yoğurdu katıp karıştırıyorum. Kavanozun kapağını kapatıp buzdolabı poşetinin içine yerleştiriyorum. Streç filim ile de sarılabilir.

Günlük Sütten Yoğurt Mayalama

Sıcaklığını muhafaza etmesi için temiz bir örtü ile sarıp mayalanması için 3-5 saat oynatmadan bekletiyorum. 

Evde Mayalanan Yoğurt

Süre sonunda yoğurdu buzdolabına alıp bir gece bekletiyorum. Yapımı çok kolay ve sağlıklı olduğudan üşenmeden yapıyorum. Eczanede satılan prebiyotiklerden alıp sütün içine katılarak ta mayalanabilir. Yoğurdun ekşimemesi için sık aralıklarla mayalıyorum. Bir sonraki yoğurt mayalama için yoğurt ayırmayı unutmuyorum. Fazla yoğurt tüketen aileler daha fazla sütten mayalayabilirler. Afiyet olsun..





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder